+- +-

Nuorodos

+-Narystė

Welcome, Guest.
Please login or register.

Forgot your password?

Varžybos

REGISTRUOTIS 
»

+-Statistika

Members
Total Members: 1370
Latest: pppp
New This Month: 0
New This Week: 0
New Today: 0
Stats
Total Posts: 182723
Total Topics: 5409
Most Online Today: 785
Most Online Ever: 4153
(2026.04.23-01:47:18)
Users Online
Members: 0
Guests: 631
Total: 631

Autorius Tema: Darom peili  (Skaityta 446500 kartus)

mahelad

• Hero Member
  • Įrašai: 658
    • Žiūrėti profilį
Re: Darom peili
« Atsakymas #390 Įrašytas: 2012.01.19-17:16:14 »
Jo. Kalba apie keramiką. Aš ir valau kas minute tokiu būdu. Vos tik patamsėja akmuo, iškart daug daug tepalo ant jo, išmaišau viską pirštu, viską išvalau. Bet po kokių dvidešimties peilių akmenys patamsėjo. Matosi, kad jau vietom patamsėjo, užsikimšo. Meistras Milovidovas (amžiną atilsį) savo filme:
http://rutor.org/torrent/51386/o-zatochke-klinkov-2006-dvdrip
galąsdamas peilius, naudojo kitus akmenys, palandymo akmenų atstatymui. Ir jis išvys šveisdavo akmenys, vos tik metalo pėdsakas atsiranda. Bet man dabar nelogiška pirkti antra Lansky, kad trinti akmenį į akmenį. Kiniškus bandžiau tam naudoti, bet kiniški subyra lyg smėlis, o lansky nei lašo nesušlifuoja.
CZ Slavia 631, QB-78 perdaromas i PCP, Dar vienas QB-78 su Slexo buoze. MP-651.

Kestukas

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Įrašai: 863
    • Žiūrėti profilį
« Atsakymas #391 Įrašytas: 2012.01.19-17:44:49 »
Pas mano lansky dar neuzsikimso, vadinasi dar viskas ateityje :(
Gal Linuks pasakys kaip elgtis tokiu atveju,jis cia kiek zinau kieciausias peiliu specas pas mus :super:
Daryk ką reikia ir bus kaip bus...

mahelad

• Hero Member
    • Žiūrėti profilį
« Atsakymas #392 Įrašytas: 2012.01.19-17:54:33 »
Aš tikriausiai per stipriai spaudžiu. Nes girdėjau, kai stipriai spaudi tik ir spėk žiūrėti, kada užsikimšt pradeda. Aš kai pereinu ant smulkesnio akmens, pradedu stipriau spausti, tada išlygini pusės laipsnio paklaida dėl nevienodų stipinų ir nevienodo akmenų priveržimo prie stipino. Taip biškeli reikalą pagreitinu. Kai užuovarta lenda tolygiai, pradedu silpniau ir silpniau spausti. Galu gale, prieš pabaigdamas su akmenuku, jo išvys nespaudžiu, tik vos vos stumiu.
Blin, aukščiau buvau peteikęs linką apie plienus. Tai aš ten šiek tiek suklydau... Štai normalus linkas:
http://piterhunt.ru/library/articles/chto_eto_za_stal_neskolko_sovetov_po_vyboru_nozha

Linuks

• Hero Member
  • Įrašai: 583
    • Žiūrėti profilį
« Atsakymas #393 Įrašytas: 2012.01.20-07:54:23 »
Lanskis užsineša? :D ten gi ne keramika o paprasti akmenys. Keramikinis tik ultrafine. Šiaip akmenys savaime dyla ir niekas ten labai neužsineša. Su keramikiniais (kaip spydrko triangle) jau kita šneka, čia tik pasidengia metalu ir ašmenys pradeda slysti. Betvėlgi, čia nenaudojamas tepalas. Keraiką gerai valosi su šveitimo priemonėm ( cif ar pan) arba dar greičiau su papraščiausiu trintuku :)
Ps. apie tą filmą: aš suprantu kad smagu žiūrėti kaip žmogus medituoja galasdamas, bet jeigu rūpi ne medituoti o išglasti peilį, tai reiktų ne į tokiu filmus žiūrėti :D Ten diedukas išgalanda peilį iki plauko drožimo per 2-3 dienas :D , kiti specai tai daro per 15min :D :D :D
dabar nerandu video, bet butinai surasiu ir įdėsiu
CZ200S + Viper 10x44

Linuks

• Hero Member
    • Žiūrėti profilį
« Atsakymas #394 Įrašytas: 2012.01.20-08:21:52 »

Citata
mahelad rašė:
Blin, aukščiau buvau peteikęs linką apie plienus. Tai aš ten šiek tiek suklydau... Štai normalus linkas:
http://piterhunt.ru/library/articles/chto_eto_za_stal_neskolko_sovetov_po_vyboru_nozha

Linkas gal ir įdomus, bet daug kas ten rašytojo ameninė nuomė neatitinkanti realijų...
Pirmiausia krito į akis VG-10

Исключение в этой группе составляет японская сталь VG-10, специально разработанная именно для производства клинков ножей. Кстати сказать, из всех «крутых» сталей, с которыми мне пришлось иметь дело, как раз она лучше всего себя зарекомендовала. Именно в смысле оптимального соотношения между твердостью и вязкостью, удерживанием заточки и простотой ее выполнения, коррозионной стойкостью и режущими свойствами
Reikėtų pradėti nuo to kad plienas buvo sukurtas ne peilių o VIRTUVINIŲ peilių gamybai :D taip jis gerai užsigalanda ir ilgai laiko aštrumą kai kietumas apie 61HRC, deja tada jis pasidaro per trapus bendro naudojimo peiliams tai jau gali būti problema. Jei plienas užgrūdintas apie 59HRC tada jis nebe toks trapus, bet aštrumo laikymas jau pasidaro laaaabai panašus į 5-10x pigesnį AUS8 :D
Pažiūrėkit į cold steel master hunterį ar falkniven peilius- ten laminuotas vg-10, užgrūdintas iki 58-59HRC ir dar užgalastas kaip kirvis :D

Renkantis peilį plieno markė pasako tik tai ko iš tokio plieno butų galima tikėtis, ir tai visiškai nereiškia kad meistras sugebėjo išgauti butent tokias savybes. Tas pats plienas, grūdintas skirtingų meistrų (kaip praktika parodė, net ir  grūdintas iki TO PATIES KIETUMO)  gali gana stipriai skirtis...  
CZ200S + Viper 10x44

mahelad

• Hero Member
    • Žiūrėti profilį
« Atsakymas #395 Įrašytas: 2012.01.20-18:22:46 »
Dėl plienu... Kokie šiaip normaliausi plienai peilių gamybai, kad pjautu gerai, ilgai nešiptu, netrupėtu, atlaikytų reta vartotojo kvailumą.
(Šakas kelias nukapoti, dėžę atidaryti)
Labai nusivyliau tokiais plienais, kaip D2 ir kitais "rapid". Pirmai atrodė svajonė. Ir kietas ir tvirtas. Bet po to supratau, kad tai tik kokybiškas anglinis plienas ir viskas. Taip pat labai norėjau peilio iš CPM-30V arba iš CMP3V. Nežinau, gal tas noras praeis, bent jau dabar labai atšalo, kai supratau kad su tokiu peiliu ranka nepakils šakų laužui prikirsti ar po valgio numesti neplautą - tik į kelnes nuvalytą. Be to toksai plienas geriausiai save atskleidžia tik daug pjaunant ką nors minkšto. Kitaip sakant peiliukas tinka tik ant lentynos laikyti ar kada minkšta dešra papjaustyti - žmonėms parodyti  (aišku tik IMHO). Nors vis dar peilio idealas lieka Spartan peiliai bei Zero Tolerance 0100 modelis.
p.s. O kaip taisyti akmenų išlinkimą? Tik su kitais akmenukais?

Linuks

• Hero Member
    • Žiūrėti profilį
« Atsakymas #396 Įrašytas: 2012.01.20-19:21:26 »
Matau labai jau daug dezinformacijos prisiskaitęs :D   nepapasokiu aš tau visko, pamėgink knives.lt paskaitinėti. Jei tikrai domina, prisiregistruok, ir atvažiuok į peilininkų susutikimą...

CPM3V labai atsparus smūgiams, net zt svertainėje parašyta kad atsparesnis negu A2, o šitas plienas skaitomas vienas iš labiausiai tinkamų buškraftui. taip kad xier tu jį ištrupinsi :D
Va kaip vizualiai atrodo:
http://www.knives.lt/sites/default/files/images/compare-steel.jpg
http://www.knives.lt/sites/default/files/images/Tool%20steel%20comparagraph%20D2.jpg
O dėll nuvalymo į kelnes irgi klysti - jei pjovei dešrą ir nuvalei į kelnes, o ne nuplovei - nuo to peiliui tik sveikiau, mažiau rudys :)  (vistik dauguma rimtesnių 'nerudijančių' plienų, palikti drėgni, mėgsta lengvai parudyti)
Geriausias plienas peiliui tas kuris labiausiai atitinka tavo poreikius. Ir reikėtų dairytis ne į kietumą o į savybių visumą. Pvz kasdieniniam naudojimui man labai patinka S30V - ilgai laiko aštruma , aštriai galandasi, atsparus korozijai ir t.t. ir nors jis galandasi gana sunkiai, manes tai nejaudina - gryžęs vakare namo galiu perbraukti per gerą galastuvą. Tuo tarpu kelionėm ir išvykom į mišką daug smagiau turėti peilį iš RWL-34. Jis aštrumą laiko šiek tiek mažiau, užtat žymiai atsparesnis smūgiams ir šoninėms aprovos, be to pagalasti gali į bet kokį akmenuką.
D2 plienas tinkamas patyrusiems medžiotojams, kurie nepuola peiliu braukyti per kaulus ir jų kapoti. Taip jis trapesnis, bet dirbant atsargiai aštrumą laiko labai ilgai. D2 yra stambios struktūros. Dėl to jo neišeina ižgalasti taip kaip smulkigrūdžių ar miltelinių plienų. PVZ kad peilis drožtų plauką ašmenys turi būti suvesti į minimumą t.y. apie 2mikronus. D2 karbidai siekia iki 60mikronų...  Dėl tos pačios priežasties peilį galima legviau nulaužti. Per peilinikų susitikimą apžiūrinėjom afigienai platų ir masyvų peilį iš D2 (plotis gal apie 40mm)  kažkas paskė: va čia tai nesulaužomas... Pasirodo su juo buvo daromi testai - ant įsmeigto peilio pasikabino žmogus, peilis atlaikė 120kg... tuo tarpu ant 22mm RWL-34 peilio (kurio galai padėti ant knygų) meistras sveriantis 110kg drasiai atsistoja. Pagal skaičiavimus toks peilis išlaiko virš 250kg...
BET, gryžtant prie to kad peilio gerumas labiau priklauso nuo meistro o ne nuo plieno rūšies - įpatingu būdu kaltas rusiškas D2 anlogas http://talks.guns.ru/forummessage/189/672742.html (žiūrėti apačioje esančias nuotraukas)
Filmukas kaip išgalasti peilį iki plauko drožimo (apie 120MB):   http://hotfile.com/dl/69844656/a7a07f6/Sharpening_by_Nozh2002.rar.html
CZ200S + Viper 10x44

Miskinis

• Sr. Member
  • Įrašai: 338
    • Žiūrėti profilį
« Atsakymas #397 Įrašytas: 2012.01.23-22:45:30 »
Pabandziau ir as kazka panasaus i peili pasidaryt. Gelezte turejau sena, tad "buriau" tik rankena :)
Mano parašas...

Linuks

• Hero Member
    • Žiūrėti profilį
« Atsakymas #398 Įrašytas: 2012.01.24-08:01:33 »
Liuks! kokią medžiagą klijavai?
CZ200S + Viper 10x44

Miskinis

• Sr. Member
    • Žiūrėti profilį
« Atsakymas #399 Įrašytas: 2012.01.24-22:36:55 »
Zmonos dzinsai, viena puse raudona, kita tamsiai melyna. Rialybej labiau "ryskesnis" rastas, o gal dar ir fotkint nemoku :)
Mano parašas...

Kestukas

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Įrašai: 863
    • Žiūrėti profilį
« Atsakymas #400 Įrašytas: 2012.01.24-22:42:34 »
Peilis liuks :super:
As tavo vietoje be blico fotkinciau, nes itariu jis spalva permusa.
Apsvietimui naudoti lempa - lempas, fotika ant stovo ir viskas atrodys graziau nei originalas.
Uzsimaniau koki peili pasigaminti:)
Daryk ką reikia ir bus kaip bus...

Miskinis

• Sr. Member
    • Žiūrėti profilį
« Atsakymas #401 Įrašytas: 2012.01.24-22:56:23 »
Gal zinot is kur gaut "antriniam perdirbimui" bronzos zaliavos (ploksteliu ar skardos
) ?
Mano parašas...

Linuks

• Hero Member
    • Žiūrėti profilį
« Atsakymas #402 Įrašytas: 2012.01.25-07:28:39 »
Spalvą permuša ne dėl blico dėl neteisingos ekspozicijos. Pasirink foną vos vos tamsesnį už pačia rankeną ir gausis idealiai. Su lempom (jei nemoki) bus problema su baltos balansu - iškraipys spalvas.
Jei reikia laužo - vienas kalvis minėjo kad kaune prie ortopedinio yra afigiena supirktuvė, ten visokio briedo galima rasti.
Ps, bronza peiliadirbystėje paprastai nenudojama (nebent liejimams ar lydiniams). Paprastai dedama žalvaris ar nikelsilveris (melcioras) Jei nori kažkiek 3mm melchioro skardos galiu parduoti, pirkom optom tai kana nėra didelė.
CZ200S + Viper 10x44

Miskinis

• Sr. Member
    • Žiūrėti profilį
« Atsakymas #403 Įrašytas: 2012.01.25-22:39:49 »
Gal ir nieko butu, kokia kaina ?
Mano parašas...

pyfpafz

• Sr. Member
  • Įrašai: 415
  • Anksčiau forume buvau žinomas kaip "brakonieriuz"
    • Žiūrėti profilį
« Atsakymas #404 Įrašytas: 2012.01.25-23:08:51 »
O lenktinius daro kas?
Kirvis su optika ...pyff paff...

+-Naujausi įrašai

Lietuvos FT ir LFTSA HFT čempionato 2026m. VII-as etapas by SergoT
2026.10.08-15:47:01

Lietuvos FT ir LFTSA HFT čempionato 2026m. 6-as etapas (9.27, sezono uzdarymas) by Lii
2026.09.28-08:20:29

FWB 300S.Parduotas by Mariaks
2026.09.22-18:34:47

Pneumatinis CZ su optika ZOS 10-40 ir balionais by liova
2026.09.22-13:41:07

gamo hunter440 by liova
2026.09.17-16:55:35

saudymas viesose vietose, sodybose, miske ir pan. by Klisas
2026.09.14-15:04:47

Vector Optics Raptor 4-14x50E by Kvazimodaz
2026.09.13-19:38:42

Optinis taikiklis Vector Optics Hugo 4-16x44gt Sfp (150e) by 3ligijus